fbpx

Svampeinfektion

Atopisk eksem kan forværres som følge af en svampereaktion. Det er oftest en reaktion på de gærsvampe, der normalt findes på alle menneskers hud, men som kan gå over gevind for en eksempatient. Svampeeksem ses ofte på et lokalt afgrænset område, især hvor der er mange talgkirtler. Huden vil være ujævn med asymmetriske symptomer, f.eks. at kun én hånd er angrebet. Ved atopisk eksem er der derimod oftest symmetriske symptomer, som f.eks. begge hænder.

Gærsvampen findes især i huden i ansigtet, i hårbunden, på halsen, i nakken, på ryggen og på brystet. Det såkaldte ”head and neck”-eksem er derfor et almindeligt kendt svampeeksem (hoved og nakke eksem). En svampereaktion ligner et almindeligt eksemudbrud, men det er svampen der fører til forværring af eksemet. Patienter vil ofte kunne føle forskellen, da atopisk eksem klør forfærdeligt, mens svampeeksem føles som ”brænden” i huden.

På billedet nedenfor ses et slemt svampeangreb på højre kind og hals af en kvinde. Der er så godt som ingen normal hud at se, og af billedet kan man næsten fornemme, hvordan svampeeksemen er en tyk ”maske”, der er rød og brændende uden på den normale hud.

 

 

 

 

 

 

 

 

På det næste billede ses resultatet af 2 dages behandling med antibiotika og Elocon.