fbpx

Selv en garvet rotte kan blive forskrækket over en eksem historie

Anne Skov Vastrup

Jeg har haft atopisk eksem i over 40 år og er mor til to børn, der begge døjede med det som små, og som stadig har lidt, så jeg udtaler ofte lettere overlegent, at jeg føler mig som en garvet rotte på eksemområdet.

Gennem de seneste 20 år har jeg deltaget i diverse foredrag om atopisk eksem/børneeksem med information om forholdsregler, behandlingsmetoder og gode råd til, hvordan man trods alt får en hverdag til at fungere og benytter alle de små tips, der nu findes af forskellig art.

Jeg betragter også mig selv som et fornuftigt og kritisk menneske, der ikke bare hopper på hvad som helst. Jeg ved jo godt, at verden er fyldt med pengegriske bagmænd, der hurtigt spotter en ”helbredelseshungrende” skare og skynder sig at introducere et eller andet fantastisk vidundermiddel, der virker så godt, at det er for godt til at være sandt – hvad det så selvfølgelig også viser sig at være – Der findes så mange fantasifulde forslag til, hvordan vi får vores KRONISKE (det betyder altså uhelbredelig) atopiske eksem til at gå væk!

Alligevel holder jeg vist aldrig op med at håbe, at der virkelig kommer noget fantastisk på markedet – noget, der tager kløen, noget som holder udbrud væk – noget, som bare får eksem til at forsvinde fra min hverdag!

Denne søgen efter hjælp kan bringe os eksempatienter mange steder hen – traditionelle danske produkter (måske primært cremer), alternativ behandling af forskellig art eller måske på internettet efter udenlandske produkter. Især det sidste skal man være rigtig forsigtig med, fordi dette marked ikke er nær så reguleret som det almindelige danske marked i butikkerne.

Et rigtig grimt eksempel er Yiganerjing cremen, der er blevet solgt over internettet som en ”antibakteriel cream”. Lægemiddelstyrelsen har dog udsendt en advarsel om denne creme, fordi den indeholder lægemidler, der kan medføre ”alvorlige bivirkninger” på huden. Men det står der ikke noget om på pakken eller i deklarationen.

Ifølge styrelsen er der binyrebarkhormon og svampemidler i cremen. Det er medicin, der normalt kun bruges på mindre hudområder og i kort tid af gangen til at behandle eksempelvis eksem og psoriasis.

Bivirkningerne ved at bruge midlerne kan være tynd hud, pigmentforandringer, øget hårvækst og forværring af hudinfektioner.

Hvis man har købt cremen, bør man stoppe med at bruge den. Og har man brugt den i længere tid – f.eks. over flere uger – på et større hudområde, på tildækket hud, på revnet hud eller til børn, bør man kontakte sin læge, inden man stopper, lyder rådet fra styrelsen. Det er for at sikre, at man får den rette behandling.

Rester af det ulovlige lægemiddel kan man aflevere på apoteket til destruktion.

Den danske styrelse går ud med advarslen, efter de engelske lægemiddelmyndigheder har set nærmere på cremen og udsendt en lignende advarsel.

Cremen indeholder clobetasol-propionat, som er et stærkt virkende binyrebarkhormon, og to andre aktive lægemiddelstoffer der anvendes til behandling af hudinfektioner, ketoconazol og miconazol.

Sådan en historie forskrækker mig meget og minder mig endnu en gang om, at selv om jeg utrolig gerne vil finde den creme, som kan gøre en ekstra god forskel for mig, må jeg aldrig holde op med at forholde mig kritisk til produkterne – hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det nok, fordi det er det rene fup – på den ene, eller den anden måde.

Én kommentar til “Selv en garvet rotte kan blive forskrækket over en eksem historie”

  1. Willy Jense

    Hvis du kan læse Engelsk så er der en bog ISBN: 978-87-972566-1-9 der giver opskriften på en medicin som slukker for al eksem kløe indenfor cirka 10 sekunder. Bogen er lige udkommet og kan snart lånes på biblioteket.

    Svar

Skriv et svar