fbpx

Sådan anvender du røde bade

Stafylokokinfektioner ved atopisk eksem

I forbindelse med udbrud af atopisk eksem opstår der ofte infektion og dermed betændt eksem. Det skyldes bla., at det er næsten umuligt at lade være med at klø i sin eksem, og når man klør, får man rifter og sår, som let bliver betændte. Mange vil så opleve, at den almindelige behandling med hormoncreme slet ikke hjælper på eksemen. Det skyldes, at den pågældende hormoncreme er virksom over for atopisk eksem men ikke for betændt/inficeret atopisk eksem.

Meget ofte vil der være tale om en infektion med gule stafylokokker, og løsningen kan så være en hormoncreme, der også bekæmper infektionen, eller måske anvendelse af de såkaldte ”røde bade”. Røde bade er en populær betegnelse for kaliumpermanganat opløst i vand, og navnet skyldes, at vandet bliver flot rødt/lilla.

Røde bade hjælper på kløe og eksem

Røde bade er desinficerende bade med kaliumpermanganat (3%) opløst i vand (10 mL pr. liter vand). Røde bade virker såvel kløedæmpende som udtørrende på eksemen. Da huden bliver udtørret meget, er det vigtigt at smøre grundigt efter brug.

Røde bade kan anvendes dagligt i korte perioder eller 1-2 gange om ugen. Behandlingen foregår normalt på sygehus eller hos hudlæge, men kan også ske derhjemme, da man godt kan købe kaliumpermanganat på apoteket og selv blande. Man skal være opmærksom på, at røde bade efterlader en brun farve, som ikke kan vaskes af igen – det gælder såvel de baljer, håndklæder og andet, man benytter som ens hud og negle.

Man kan med fordel lakere neglene og smøre vaseline under neglene, hvis man skal behandle sine hænder, for så undgår man den kedelige brune farve på neglene, som efterfølgende skal slides væk. Tilsvarende kan man sætte sin balje ind i en plasticpose, så baljen undgår misfarvning fra det røde bad.

Man anvender røde bade i 15-20 min og benytter almindelig tempereret vand. Efterfølgende dupper man huden tør (uden at skure den beskyttende brune hinde af) og smører så godt.

Billeder af eksem på hænder i rødt bad

På billede 1 ses et inficeret eksem på håndleddet af en kvinde. Her er både ”almindelig” eksem og åbne, væskende sår, som er betændte og som ikke reagerer på almindelig behandling med binyrebarkhormoncreme.


Inficeret håndled klar til rødt bad

Det røde bad misfarver både hud og negle (både over og underside) og giver hud og negle en kedelig brun hinde, som ikke umiddelbart kan vaskes af, men som går af i løbet af et par dage.

Bemærk, at det røde bad efterlader sorte ”mærker”, hvor der før var sår og eksem. Det betyder, at en hud med meget lidt eksem, ikke ser så slem ud efter rødt bad, som en hud, der var fyldt med eksem.


En hånd efter rødt bad (uden brug af neglelak og vaseline)

En fornuftig måde at lave rødt bad til hænderne på er at pakke en mørk balje eller skål ind i en plasticpose og lakere neglene samt lægge nogle gamle klude frem. Så forberedes badet, og der smøres rigelige mængder vaseline under neglene, hvorefter man er klar til selve badet.

På den måde undergår man at ødelægge sine skåle og pæne håndklæder. Røde bade misfarver helt utroligt, og det kan ikke vaskes af.


Hænder med neglelak og vaseline i rødt bad

Billedet er taget 1 døgn efter rødt bad, og da har almindelig håndvask og slid fjernet store dele af den brune hinde på negle og hud. Bemærk dog, at neglene er misfarvede af det røde bad, fordi de ikke har været beskyttet med neglelak under badet.

De steder, hvor der er sorte pletter er der, hvor der før var meget eksem, evt. åbne, væskende sår. Disse åbne sår er nu afløst af sorte områder, der danner sårskorper og falder af, og viser fin ny hud indenunder. Det er imponerende, hvad et rødt bad kan gøre, og dejligt, at det både stopper selve infektionen og også virker kløehæmmende.


En hånd 1 døgn efter rødt bad

På billedet ses en hånd, der har været i rødt bad, og hvor neglene har været beskyttet af vaseline. Bemærk dog, at neglene pletvis er misfarvede af det røde bad, hvilket skyldes, at det er svært ikke at støde neglene mod hinanden og skålen og derved få gnedet vaselinen af.

Den bedste beskyttelse til neglene er neglelak, som bliver siddende i det røde bad, og som evt. kan fjernes igen efter badet.

En hånd, hvor neglene har været beskyttet af vaseline

På billedet ses en hånd, der har været i rødt bad, og hvor neglene har været beskyttet af neglelak på oversiden og af vaseline under neglene. Det betyder, at neglene næsten ikke er blevet misfarvede af det røde bad. Selve huden er som ventet mørkplettet de steder, hvor der før var eksem, og man kan også se, at den er utrolig tør. Røde bade virker meget udtørrende, så der skal smøres meget efterfølgende, men de er utrolig effektive ved inficeret eksem.

Behandling med røde bade pynter bestemt ikke, men det gør et ustyrligt eksemudbrud heller ikke, så nogen gange kan det være det hele værd at ofre lidt forfængelighed og så til gengæld få ro i eksemen og komme lidt ovenpå igen.


Lakerede negle og vaseline

En hånd, hvor neglene er lakeret, og der er smurt vaseline under neglene forud for rødt bad