Uddrag fra medlemsbladet

Atopisk Eksem Forening har et medlemsblad, Eksem, der udkommer 2 gange om året. I det seneste nummer af medlemsbladet kan du blandt andet læse om:

  • Grupper om atopisk eksem på Facebook
  • Immunforsvarets angreb på kroppen
  • Hvordan stilles diagnosen
  • Den nyeste forskning
  • Gensyn med Elias
  • 25 års jubilæum

Alle medlemmer er meget velkomne til at skrive en artikel til bladet, stille spørgsmål eller komme med andet input.

Se under "Kontakt" for kontaktoplysninger

Uddrag fra seneste nummer af "Eksem":

Patienter venter i månedsvis på at komme til hudlæge

Patienter med hudproblemer må generelt vente længe i hele landet, men ventetiden er længst i Region Nordjylland, hvor ventetiden er 31 uger.

Eksem nr. 2, 2017

Rygcremeren - den ekstra hånd

..Rygcremeren har et 50cm langt, buet skaft og et cremehoved, hvor man fylder creme ind. Rygcremeren tåler opvaskemaskine, så den er nem at rengøre.

Eksem nr. 2, 2017

25 års jubilæum i Atopisk Eksem Forening

Lørdag den 2. september 2017 kl. 13-17 fejrede Atopisk Eksem Forening sit 25 års jubilæum i Symbion Konferencecenter i København med forskellige indslag, stande med produkter samt uddeling af diverse flotte vareprøver...

Komikeren Geo var hyret til at fortælle om sin kræftsygdom og skilsmisse, og om at ville være lykkelig hver dag.. Geos oplæg hed meget passende "Tragedie kan være pragtfuldt"..

Deltagerne i fejringen af Atopisk Eksem Forenings 25 års jubilæum gik glade hjem, hver med mindst 2 kg vareprøver.

Eksem nr. 2, 2017

Hvordan stilles diagnosen "atopisk eksem"

Diagnosen "atopisk eksem" er klinisk og indebærer kløe, samt 1) oplysninger om arvelig disposition, 2) det kliniske billede med typisk morfologi og distribution samt 3) debut inden 4-års alderen.

Hudsygdommen består af vedvarende kløende eksem med symptomfri perioder afbrudt af eksemudbrud af forskellig sværhedsgrad.

Eksem nr. 2, 2017

Min.medicin.dk - facebookgruppe og hjemmeside

På min.medicin.dk kan man finde videnskabelig information om medicin og sygdomme skrevet på almindeligt dansk. Siden blev lanceret i januar 2013 og er en søster-side til den mere tekniske pro.medicin, der henvender sig til sundhedsfaglige.

Eksem nr. 2, 2017

Uddrag fra tidligere numre af "Eksem":

En tur i saltvandsbassin i Hillerød

...Det sved vel de første 5 minutter, hvorefter det gik over, og jeg kunne sidde og ligge i det behageligt varme vand uden at være generet..

Efter badet var eksemen på hænderne bleget, og jeg følte ikke den almindelige trang til hurtigt at få smurt hænderne igen, men havde derimod en fornemmelse af, at hænderne var blevet "beroliget" lidt....

Eksem nr. 1, 2017

Allergivenlig hårfarve - findes det?

Ca. 5% af de danskere, der har farvet hår, har oplevet en reaktion i huden pga. hårfarvningen...

.. Der findes desværre ikke rigtig nogen allergivenlig hårfarve, men man kan godt være forsigtig og lade være med at vælge de mest allergifremkaldende...

Dernæst finder du et hårplejeprodukt eller en frisør og undersøger dit produkt vha. app'en Kemiluppen. Forhåbentlig kan du "nøjes" med striber, hennafarver eller i hvert fald plantebaserede farver.

Eksem nr. 1, 2017

Hårdt vand kan udløse børneeksem

Ny dansk forskning viser, at nyfødte har større risiko for at udvikle børneeksem i områder med meget kalk i vandet som f.eks. København.

Eksem nr. 1, 2017

En beretning om Elias behandlingsophold i Avène

..Behandlingerne tager udgangspunkt i termalkildevand, der siden 1743 har været kendt for sin effekt på hudsygdomme, herunder børneeksem..

..Da Elias tog hjem fra opholdet sammen med sin mor, havde han stadig eksem, dog mindre end da han startede behandlingen. Huden var forandret og mere "silkeblød" end tidligere..

..Nu 3 måneder efter opholdet er familien ikke længere i tvivl. Opholdet har hjulpet Elias..

Eksem nr. 2, 2016

Tilskudsmuligheder

..I nogle tilfælde er det mulight at få tilskud til disse udgifter.. I kapital 9 i "Lov om social service" kan man læse om tilskud til forældre med børneorlov, merudgiftsydelser samt tabt arbejdsfortjeneste jævnførende §39-43.

Udover hjælp fra kommunen er det muligt at få bevilliget kronikertilskud til medicin fra Lægemiddelstyrelsen..

Eksem nr. 2, 2016

Røde bade (kalium-permanganat)

..Badet virker desinficerende og anvendes derfor ofte til betændelsestilstande i huden.... Badet misfarver hud, negle, badekar mv., hvilket til en vis grad kan undgås ved at smøre et tykt lag neglelak og vaseline hhv. på og under neglene før brug..

Eksem nr. 2, 2016

Anti-inflammatorisk kost og atopisk eksem

..Betændelse er en bred betegnelse, som både dækker "infektion" og "inflammation". ..Inflammation betyder "at tænde ild", og ved inflammation forstås rødme, hævelse, varme og smerte.. Her er det, at den anti-inflammatoriske kost kommer ind i billedet - ideen er ganske enkelt at spise på en måde, så der IKKE opstår inflammation i kroppen og dermed ikke bliver eksemudbrud og efterfølgende behov for medicin...

Eksem nr. 1, 2016

At leve med sart hud og altiv være på vagt

..Det var en træls oplevelse, som lærte os alle noget om, hvor lidt der skal til for at rykke balancen hos eksempatienter, og hvor vigtigt det er, at vi passer på, hvad vi putter på huden. ..den famøse læbepomade er smidt ud, og.. skuffen indeholder nu kun cremer, som man godt må smøre sig med...

Eksem nr. 1, 2016

Jørgen Serup er Atopisk Eksem Forenings nye præsident

..Jørgen Serup har i knap 30 år beskæftiget sig med og forsket i eksem, både allergisk og irritativ kontaktdermatitis og atopisk dermatitis.. Grunden til Jørgen Serup sagde ja til at blive vores præsident, var først og fremmest fordi han kender foreningens, dens personer og dens virke alt med et lutter positivt indtryk.

..Jørgen Serups bedste råd til folk med eksem er, at man skal sætte sig ind i sin sygdom og se den som overvindelig. Samtidig skal man gøre en konsekvent indsats for at behandle sit eksem, og huske at nyde livet.

Eksem nr. 2, 2015

 

Eksem i børnehøjde

..blev der afholdt et arrangement for børn med børneeksem på Søfartsmuseet i Helsingør... De mindste børn kunne lege i legehjørnet, mens de større og forældre kunne blive klogere med foredrag af overlæge Jørgen Serup fra Bispebjerg Hospitals hudafdeling... Efter frokost var der planlagt små grupper med sjove og lærerige opgaver, så børnene kunne blive involveret og få mulighed for at stille spørgsmål, fx. ved korrekt påsmøring af fugtighedscreme, 13 spørgsmål til eksemprofessoren og huskeleg.

Eksem nr. 2, 2015

 

Poul Stannums behandlingsophold i Israel

..Grunden til at Israel er et ideelt sted at tage på behandlingsophold er, at det er verdens lavest beliggende sted - og det betyder, at solens kortbølgede stråler minimeres til dels pga. beliggenheden og den ekstraordinære fordampning fra det Døde Hav. Og samtidig med solen bidrager det meget mineralholdige havvand til den mest effektive behandling af eksem... Samtidig så Poul også en tydelig bedring på sin eksem da han var afsted...

Eksem nr. 1, 2015

AEF arrangement i Århus, marts 2015

... Læge og Ph.D. studerende Uffe Nygaard brændte igennem med sin passion for forskning i atopisk eksem... Uffe fortalte sidst om signalmolekyler der indvirker til denne kroniske inflammation der forårsager rødme, kløe etc., og som er hans forskningsområde..

Eksem nr. 1, 2015

Myter og fakta i forbindelse med fugtighedscremer

"Huden bliver doven" - MYTE: Der er intet bevis for, at huden bliver afhængig af fugtighedscreme. Både rask og syg hud har brug for fugt, hvilket styrker barrierefunktionen.

Eksem nr. 1, 2015

Stress under graviditeten

.. Ann Dyreborg Larsen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har lavet en undersøgelse om sammenhængen mellem arbejdsrelateret stress for gravide kvinder og risikoen for, at deres børn kommer til at lide af børneeksem.... Konklusionen fra undersøgelsen er, at det psykiske arbejdsmiljø skal tages alvorligt, og man bør have mere fokus på det under graviditeter.

Eksem nr. 1, 2015

Salt og atopisk eksem

...Det man skal gøre sig klart, når man går i saltvand er, at det første minut eller 2, gør det ondt i de sår og revner man har. Det kan der ikke gøres noget ved, men når man har prøvet det et par gange ved man, at når det er ovre, er det ovre, og huden falder helt til ro.

Eksem nr. 1, 2014

Atopisk Eksem Forening nu på Facebook
AEF er nu kommet med på Facebook-bølgen, da der er oprettet en gruppe "Atopisk Eksem - atopic syndrome". AEF er medadministratorer på gruppen og kan derfor formidle information om arrangementer til alle medlemmer i gruppen. Der er knap 100 medlemmer i gruppen pr. juni 2009.

Forsøgskanin
..Jeg har gennem tiderne sagt ja til flere forsøg, fremvisning og endda optrådt som eksamensopgaveobjekt på Gentofte Hospital. I en årrække afprøvede jeg forskellige alternative medicinformer, kloge koner, kiropraktorer m.m.

Lægemidler, naturlægemidler og kosttilskud
Lægemidler indeholder stoffer, som forebygger eller behandler sygdom. Lægemidler skal godkendes af Lægemiddelstyrelsen eller Europa-kommissionen, før de må sælges i Danmark. ..Naturlægemidler er en særlig gruppe lægemidler, som typisk indeholder tørrede planter eller plantedele..Kosttilskud er tilskud til kosten.. Der findes mange forskellige slags kosttilskud..Kosttilskuddet er hverken et lægemiddel eller naturlægemiddel. I praksis kan man sige, at kosttilskud lovgivningsmæssigt betragtes som "mad", mens naturlægemidler opfattes som "medicin".

 

Kost og eksem på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm: "..kostvejleder Joan Hoxer Larsen talte om kostens betydning, særligt i ralation til eksem...Joan nævnte, at en god tarmfunktion er en forudsætning for et godt immunsystem. Vi er alle fyldt med bakterier - men der er både gode og dårlige bakterier, så det er vigtigt, at de rigtige bakterier er de rigtige steder. For vores fordøjelses vedkommende er rigtige bakterier bla. mælkesyrebakterier der tilhører bakteriegruppen probiotika)".

Eksem nr. 2, 2008

Et langt liv med eksem: "Jeg blev født i 1939 og er nu 69 år...Jeg led også af allergi og høfeber, men det varede noget tid, før vi blev klar over det. Min far var vognmand og kørte med heste under krigen, så jeg fik lov til at sidde på hesten...På dyrehavsbakken har jeg også fået lov til at ride på ponyerne. Da kommenterede mine forældre ofte, at "åh, nu får du igen træk i øjnene". Senere blev vi klar over, at min træk nok snarere var udtryk for allergi og høfeber."

Gen-defekt kombineret med kat i hjemmet ved fødslen øger risikoen for at udvikle børneeksem: "Undersøgelsen viste, at der hos børn med defekt filaggrin-gen var en væsentlig større risiko for eksem, hvis der var en kat i hjemmet fra fødslen...hund i hjemmet øgede ikke risikoen for eksem."

Eksem nr. 2, 2008

At rejse er at leve: "..I år i Krakow i Polen erjeg nok kendt som hende, der spiser citron til al mad. Da jeg ikke kan tåle dressing, er det godt med lidt citronsaft på salaten, og lidt citron på kødet i stedet for sovs."

Eksem nr. 2, 2007

Eksem og Wet-Wrap: ...Metoden går ud på at smøre et meget tykt lag paraffincreme på kroppen, dække området med våd bandage af en speciel slags og dernæst en tør bandage af samme slags. Fidusen er, at den store mængde fedt sammen med fugten i løbet af natten trænger ned i huden og hjælper med at holde huden fugtig og smidig...

Jannes historie: ...De første tegn på eksem har faktisk været der, lige fra jeg blev født i 1978...Da jeg kom i puberteten blev det rigtig slemt, især i ansigtet og på mine hænder, som blev meget tørre og rynkede og begyndte at sprække...Jeg var led og ked af hudlæge, der bare så på mig i 5 sekunder, mens de udskrev en recept på en eller anden hormoncreme...Men så skete der noget: jeg kom for første gang til en hudlæge, som jeg følte tog mig alvorligt, og jeg startede lysbehandling 3 gange om ugen...

Hvem er AEFs bestyrelse, Arrangementer og Generalforsamling

Eksem nr. 1, 2006

Liv og arbejde med eksem (Af Lisbeth Søndergaard)
...Manglende viden om eksem kastede også skygger over dele af skoletiden, ikke mindst gymnastiktimerne, hvor Jørgens forældre måtte oplyse gymnastiklæreren om, at Jørgen ikke smittede de andre elever..

...Da Jørgen gik i 8. klasse kunne faderen bekendtgøre, at han havde skaffet sønnen en læreplads hos en murermester. Dengang valgtes erhverv ikke ud fra interesser eller evt. lidelser, men efter hvad der var muligt...Murerjobbet forværrede naturligvis eksemet, og Jørgen måtte af og til melde sig syg, når det blev for slemt...

...Jørgens beretning viser vigtigheden af, at man som eksempatient vælger erhverv med stor omtanke, og at man som forældre til en teenager med eksem deltager aktivt med råd og vejledning, når der skal vælges uddannelse.

Eksem nr. 1, 2005

Børneeksem udviklede sig til nikkelallergi (Af Bodil)
...Som børn havde jeg børneeksem. Senere som voksen brød det pludseligt ud igen, som det jo ofte gør... Tilfældigt hørte jeg om nogen, som havde fundet frem til, at deres eksem skyldtes nikkelallergi gennem mad...Jeg forsøgte at spise madvarer med lavt indhold af nikkel (se f.eks. fdir.dk). Efter to måneder med en diæt med lavt indhold af nikkel, anvender jeg normal creme og kun én gang daglig.

Eksem nr. 1, 2005

Kurser for frivillige (Af Anne Skov Vastrup)
...Som aktiv inden for frivilligt socialt arbejde, f.eks. Atopisk Eksem Forening, har man mulighed for at komme med på nogle rigtig gode (og gratis) kurser arrangeret af "Center for frivilligt socialt arbejde". Deres kursustilbud kan ses på hjemmesiden www.frivillighed.dk...

...Man bliver selvfølgelig ikke frivillig for at få mulighed for at komme på gode kurser, men det kan være rart at vide, at det er en af de gode muligheder, man som frivillig har for at få inspiration og møde andre frivillige...

Eksem nr. 1, 2005

Den bedste information om Atopisk Eksem - hvorfra indhentes den, og hvad mener personer med eksem selv? (Af læge, ph.d-studerende Elisabeth A. Holm, cand.mag i pæd. & psyk. Solveig Esmann og overlæge Gregor Jemec)
...I september 2002 udsendte vi et spørgeskema sammen med bladet "Eksem". Svarprocenten var meget høj (ca. 90%). ..I denne artikel bringer vi på baggrund af de samlede besvarelser (i alt 182) en opgørelse over 1) Forskellen på mænd og kvinders rapportering af eksem og livskvalitet, 2) Hvor meget viden personer med atopisk eksem har om deres sygdom, 3) Hvilke emner der ønskes prioriteres til en eksemskole, og 4) Hvilke erhverv/uddannelser der fravælges pga. eksem.

Den bedste information

Om det er på baggrund af medlemsbladet "Eksem", eller om det er de foredrag, som bliver afholdt i AEF's regi, er svært at sige, men i hvert fald lever foreningen op til sit formål: at informere. 72% af medlemmerne har angivet, at de får den bedste information fra foreningen...

Eksem nr. 2, 2004

"du kan IKKE klø det væk"
En informationsfolder for børn og unge fra Atopisk Eksem Forening, udgivet med støtte fra Sygekassernes Helsefond. Hæftet er en information om, hvad atopisk eksem er, hvordan det kan behandles, og hvilke forholdsregler man kan tage for at undgå udbrud af eksem. Desuden er der vejledning til, hvordan man som teenager kan forholde sig til atopisk eksem. Hæftet har 5 overskrifter: Alment om atopisk eksem, Behandling, Forholdsregler, "Teknisk" forklaring på atopisk eksem, Teenager med eksem.

Eksem nr. 2, 2004

Eksem og diabetes
Børn med atopisk eksem har mindre risiko for at få type 1-diabetes end andre børn viser en norsk undersøgelse..Forskerne sammenlignede 540 børn med diabetes med 1.668 børn for at se, hvor mange der havde atopiske lidelser. Blandt de børn, der først fik konstateret en atopisk lidelse, var risikoen for at få type 1-diabetes næsten halveret. En mulig forklaring kan efter forskergruppens vurdering være, at det er forskellige dele af immunforsvaret, som er ansvarlig for udviklingen af diabetes og atopi, og at disse dele hæmmer hinanden.

..Type 1-diabetes rammer ofte børn og yngre personer, og skyldes mangelfuld insulinproduktion. Type 1-diabetes behandles derfor altid med insulin. Type II diabetes er også kendt som gammelmandssukkersyge eller aldersdiabetes, fordi den ofte rammer personer i 40-50 års alderen og derover. Årsagen til type II-diabetes er først og fremmst nedsat effekt af insulin i kroppen. Stærkt medvirkende hertil er overvægt, manglende motion og forstyrrelser i fedtstofskiftet.

Eksem nr. 2, 2004

Marcus - et eksembarn (Af Lisbeth Rasmussen)
...Marcus er en dejlig dreng, der fylder 3 år til april. Marcus er også eksembarn, men dog heldigvis i den afgjort milde afdeling.

..Graviditeten og de tilknyttede store hormonelle ændringer kan medføre, at eksemet reduceres kraftigt, eller ligefrem forsvinder hos moderen. Omvendt kan det også medføre, at eksemet forværres..eksemet blev mere udtalt, jo længere hen i graviditeten jeg kom.

...Og jeg holdt udkig efter eksem. Da han var 4-5 måneder gammel, fandt jeg de første pletter i knæhaserne - ganske små pletter, men mit trænede eksemblik stillede diagnosen på ? sekund. POKKERS!!.

Eksem nr. 1, 2004

70 år med atopisk eksem (fortalt til Anne Skov Vastrup, formand for AEF)
...Om natten blev hun iført papærmer, der var så stive, at armene ikke kunne bøjes. Det skulle forhindre hende i at klø....

..En af pigerne i karrenen, hvor de boede, måtte ikke lege med Sanne for sin mor. Pigens mor sagde, at Sanne smittede, så det var bedst at holde sig langt væk fra hende.

...I slutningen af 1950'erne begyndte Sanne på tjærebehandling på Rudolf Berg Hospital. Hver morgen blev hun indsmurt i stenkulstjære, men med let hånd, så huden stadig kunne ånde. Om eftermiddagen blev der smurt blød zinkpasta på, så hun næsten var selvlysende, for hun blev nemlig grøn.

Eksem nr. 1, 2004

Hvad er Patient Foreningernes Samvirke? (Af Jørgen Warming, formand for PFS)
...Atopisk Eksem Forening er medlem af en paraplyorganisation af patientforeninger, der hedder Patient Foreningernes Samvirke (PFS)... PFS er uafhængig af kommercielle og politiske hensyn og sundhedsfaglige interesser. Foreningen varetager medlemmernes interesser vedrørende en diagnosticeret sygdom i relation til myndigheder, medicinindustri og læger.

Eksem nr. 2, 2003

Os atopikere, vi skulle i sin tid være blevet i det subtropiske hav (af Anne-Mette Hansen)
...Klimabehandling er at sole sig og bade i saltvand under vejledning af hudlæger og sygeplejersker... Under selve behandlingsrejsen er det sygeplejerskerne, som smører og passer børnenes hud. Forældrene ser og lærer.

Eksem nr. 2, 2003

Behandling af atopisk eksem (af Kristian Thestrup-Pedersen, Prof. overlæge, dr.med.)
...Atopisk eksem er ikke en livslang sygdom, men den kan vare i mange år. Enkelte har desværre sygdommen hele livet. Men hos langt de fleste vokser man sig fra sygdommen.

...Det vigtigste er anvendelse af fugtighedscreme, og helst på daglig basis. Fugtighedscremer skal også anvendes, selvom der ikke er eksem, som en slags forebyggende behandling.

Eksem nr. 1, 2003

Min datter har ikke eksem længere (Mor)
...Nu er hun teenager (datteren altså), og vi får her fortsættelsen af historien... Over 60% af børn med børneeksem slipper af med det i puberteten - min datter er en af dem. Men der er stadig ting, hun skal være opmærksom på udover den daglige pleje af huden. En del får atter sygdommen i voksenalderen, specielt i form af håndeksem, og det kan selvfølgelig få betydning, den dag, hun skal vælge uddannelse.

Eksem nr. 1, 2003

Kontakteksem forårsaget af prydplanter i hjemmet (Farmakonom-nyt)
...Forskellige lavmolekylære forbindelser fra prydplanter, f.eks. tulipan A og primin er kendt som stærke kontaktallergener... Inkaliljer og tulipaner er populære snitblomster, som vides at have givet kraftigt håndeksem, såkaldt tulipanfingereksem.

Eksem nr. 1, 2003

Protopic - en oplevelse (af Eva Johansen, eksempatient)
...Samme aften smurte jeg mit ansigt for første gang. De første par timer skete der ingenting, og jeg var lettet over at slippe for den svie, der kan forekomme efter påsmøring. Så begyndte det...Det blev ved hele den nat og to dage mere, hvor jeg smurte to gange dagligt som påkrævet. Så holdt det oop. Jeg var lettet og overbevist om, at jeg måtte have fået min del af bivirkninger.

...Under en ellers rigtig hyggelig middag fik jeg indblik i en anden bivirkning. Jeg fik et glas vin, hvorefter mit ansigt blev voldsomt rødt, ubehageligt varmt, en smule stikkende, prikkende, sviende, brændende.

...Jeg er tilbage, hvor jeg startede. Protopic var ikke det vidunderlige, næsten bivirkningsfrie produkt, som jeg havde håbet på.

Eksem nr. 1, 2003

Ny lysbehandling til atopisk eksem (Af Lone Skov; Afdelingslæge, ph.d., Dermatologisk afdeling, KAS Gentofte)
...Man har for nyligt opdaget, at meget langbølget lys, som også kaldes UVA-1 også er effektivt til behandling af atopisk eksem. Ifølge undersøgelserne er UVA-1 lige så effektiv som lokal steroidcreme og mere effektiv end UVB-lys.

...Specielt har UVA-1 behandling vist sig at være effektiv til akutte eksemer, hvor huden er rød, irriteret og ofte ikke tåler andre former for lysbehandling. En af grundene til at UVA-1 tåles ved akutte eksemer er måske, at UVA-1 giver langt mindre rødme, men mere pigmentering (brunhed) af huden end UVB.

...En af bivirkningerne ved UVA-1 behandling er, at der udvikles meget varme under behandlingen, og dette bevirker, at enkelte patienter får forværring af eksemet og må stoppe. Soleksem ses sjældent.

Eksem nr. 2, 2002

Atopisk eksem - set med en biopats øjne
...Helle Glahn er 41 år og har altid interesseret sig meget for kroppen og kostens betydning. Hun var blandt andet vegetar i 12 år. Helle er uddannet afspændingspædagog, biopat samt kinesiolog og arbejder i Biopatisk Klinik på Østerbro.

...Helle fokuserede meget på kostens betydning i relation til atopisk eksem og mente generelt, at vi i Danmark lider af "fedtforskrækkelse". Gennem sit daglige arbejde har hun haft gode erfaringer med at ordinere især omega 3 og 6 fedtsyrer til eksempatienter, og hun mener derfor, at eksempatienter ikke blot skal smøre med fede cremer, men også være opmærksomme på at have nok af den rigtige slags fedt/olie i maden.

Eksem nr. 2, 2002

Foredrag om Atopisk Dermatitis i Odense
...Den 4. marts 2002 holdt Hanne Boje Rasmussen og Vibeke Egsvang i fællesskab foredrag om atopisk dermatitis med fokus på både patienten og behandlerne, idet der var mange sundhedsplejersker til stede.

...Vibeke Egsvang anbefalede også, at der skiftes mellem forskellige typer fugtigshedscreme, da huden kan blive "mættet" af en bestemt type. Desuen mindede hun om, at også ved brug af hormoncremer skal der smøres med fugtighedscreme. Først smøres der med hormoncreme, der får lov til at trænge ind i huden. Ca. 10 min. efter smøres der ovenpå med fugtighedscreme.

Eksem nr. 2, 2002

Treårigt studie af Atopisk Eksem på Roskilde Amtssygehus (Af Elisabeth A. Holm; læge, ph.d.-studerende)
...På Roskilde Amtssygehus vil vi gerne: * opnå mere viden om, hvilke forhold der viser sig i huden ved eksem, * blive bedre til at vurdere og beskrive, hvor lidt eller meget eksem du som patient har, * vide hvilke forandringer i huden, som bedst kan måles, * på sigt etablere en eksem skole for forældre til og patienter med atopisk eksem.

...I løbet af de næste 3 år vil vi gerne undersøge ca. 100 personer med atopisk eksem. Hver person ønskes undersøgt 2 gange med ca. 6 måneders interval.

Eksem nr. 2, 2002

"Det Døde Hav" i Frederiksberg Svømmehals Kurbad
...Frederiksberg Svømmehal har et kurbad, der bla. omfatter et saltbassin med saltindhold som i Det Døde Hav. Det betyder, at man uundgåeligt flyder men også, at det svider i eventuelle sår.

...Et besøg i kurbadet koster 95 kr. for 2 timer, og så er der adgang til kurbadets faciliteter med aromadampbade, boblebad, massagestole samt selve svømmehallen.

Eksem nr. 2, 2002

Protopic - et alternativ til hormoncreme i behandlingen af atopisk eksem (af Anne Skov Vastrup)
...Den 28. februar 2002 blev Protopic godkendt af den danske lægemiddelstyrelse som det første produkt i den nyoprettede lægemiddel-kategori, topikale immunomodulatorer, der genopretter den immunologiske balance i huden og forebygger betændelse, rødme og kløe. Den nye kategori indeholder produkter, der påvirker immunforsvaret stedvist.

...Flere hudlæger nævner, at Protopic er et godt alternativ til hormoncreme, fordi den såkaldte rebound-risiko er lille, dvs. at når Protopic-behandlingen stoppes, blusser eksemen ikke op, som mange oplever det med hormoncremer, hvor en nedtrapning af brugen derfor ofter er nødvendig.

Eksem nr. 2, 2002

Behandling med hormoncremer (af cand.pharm Jørgen Warming)
...Den mest anvendte, effektive behandling af steroidfølsomme hudsygdomme er lokalbehandling med hormoncremer, som giver store fordele og få ulemper.

...De nævnte bivirkninger skyldes oftest forkert anvendelse af hormoncreme, specielt anvendelse af for store mængder i for lang tid. Normalt ville de kunne undgås, såfremt cremen indgnides med en fingerspids og ikke med flad hånd.

...Det er vigtigt, at man kun bruger lidt af hormoncremen, for der opnås ikke bedre resultat ved at smøre tykt på. Der opnås heller ikke bedre virkning ved at smøre flere gange, end det er anbefalet af lægen.

Eksem nr. 1, 2002

Nyt forsøg med behandling af atopisk eksem - fotoforese (Dagens Medicin nr. 22, 2001, s. 10)
På Skejby Sygehus deltager 20 patienter med svær eksem i et forsøg med fotoforese..Behandlingen består i, at der udtages en halv liter blod fra patienten. De hvide blodlegemer udsættes for UVA lys i 1-3 timer, hvorefter blodet genindsprøjtes i patienten...Omkostningerne pr. behandling er ca. 12.000 kr.

Eksem nr. 1, 2002

Behandling i Spanien
Et medlem skriver i bladet om sine oplevelser i forbindelse med behandlingsrejser til Monte Bello, Spanien.

...I løbet af en uges tid kan jeg begynde at mærke forandring i min hud. Jeg klør ikke, mine sår tørrer ind og falder af og der er ro i huden..

...I de sidste 10 år har jeg altid været på sommerferie sydpå, dvs. Italien, Sydfrankrig eller Spanien, fordi det hjælper på mit eksem.

Eksem nr. 1, 2002

Visualisering og hypnose
Den 25. september 2001 holdt afspændingspædagog Dorte Sigga foredrag om visualisering og hypnose og forklarede, hvorfor disse typer behandling kan hjælpe, men ikke kurere, personer med atopisk eksem.

...Dorte Sigga er selv multiallergiker og har blandt andet eksem, astma og nældefeber.

...Dorte talte om principperne for visualisering som hjælpemiddel. Kulde tager kløen, så hvis man lider af kløende eksem, kan man sætte sig til at tænke på f.eks. isterninger og vil opleve, at kløen mindskes.

Eksem nr. 1, 2002

Behandling af atopisk eksem
..Forekomsten af atopisk dermatitis er steget 2-3 gange inden for de sidste 30 år i Nord- og Vesteuropa. Sygdommen rammer nu 15-20% af alle børn.

... Stigningen i sygdomshyppigheden er relateret til "vestlig livsstil" skriver professor, overlæge dr.med. Torkil Menn i MTV-Nyt nr. 2. i 2001. Han siger videre: "de vigtigste hypoteser relaterer sig til industrialiseringen af fødevareproduktionen, vaccinationer, behandling af infektionssygdomme, boligforhold og familiestørrelse.

...Om diæt har en god virkning eller ej, kan af mange årsager være svært at bedømme. Der er foreløbig ingen tegn på, at f.eks. æg- og mælkefri diæt eller diæt baseret på bestemte fødemidler har nogen effekt.

Eksem nr. 1, 2002

Det er ikke lige fedt hvordan man behandler tør hud!
..Er hudens barrierelag beskadiget og der er et eksem, vil der som regel gå flere måneder, efter eksemet er forsvundet, førend hudens barrierelag er gendannet. Så derfor er det uhyre vigtigt at passe og beskytte sin hud så godt som muligt, specielt når man har en hudsygdom, der svækker hudens modstandskraft.

..De almindelige fugtighedscremer er fortrinlige til normal hud, men på den tørre, kløende, arte, irriterede hud vil de på kort sigt lindre, men på længere sigt vil de udtørre huden endnu mere, fordi de indeholder store mængder vand, som fordamper på hudens overflade. Altså: jo tørrere hud - jo federe creme og jo federe creme - jo hurtigere bliver huden blød, smidig, vandbindende og får sine vigtige beskyttende egenskaber tilbage.

..Så har man atopisk eksem, er barn eller voksen, må parolen være: SMØR-SMØR-SMØR.

Eksem nr. 2, 2001

Børn og atopisk eksem (Foredrag ved Børnelæge Helle Rotne)
Helle Rotne gjorde meget for at aflive diverse fejlagtige opfattelser omkring sygdommen, som hun oplever i kraft af sit arbejde.... Uhyrlige påstande: Brug af hormoncremer kan give en forkert pubertet, piger får skæg, kønshormonerne bliver påvirket, barnet bliver dværg eller huden går i stykker.

..Ifølge Helle Rotne er det vigtigt, at en hormonbehandling foretages i bund, dvs. at eksemet er i ro i alle hudlag. Hun fortalte, at en jævnlig behandling i længere tid medfører mindre brug af hormoncreme end en, hvor hormoncremen kun benyttes ved opblussen af eksemet.

Eksem nr. 2, 2001

Behandlingsrejse til Det Døde Hav
..Da jeg kom hjem følte jeg mig som et nyt menneske. Jeg havde lidt eksem tilbage i ansigtet, men intet på kroppen og bedst af alt - ingen kløe. Kløen var helt væk, og jeg kunne sove en hel nat uden at blive vækket af den. Min hud føltes helt anderledes, end da jeg tog af sted. Den virkede tykkere, sundere og mere robust. Det virker utroligt, at det skulle være opnået kun med solbadning, men solen er anderledes ved Det Døde Hav.

..Eksemen kom efter ca. en måned tilbage i ansigtet, men kun gradvist og er endnu ikke så slem som den var, da jeg tog af sted (for et år siden, red.). På kroppen gik der ca. et halvt år, før eksemen begyndte at komme tilbage. Det går langsomt, og det er lettere at holde neden, end det var før jeg tog af sted. Kløen kom også gradvist tilbage og kan nu igen være svær at kontrollere. Der er en klar langtidsvirkning af opholdet, og jeg syntes at det var alle pengene værd.

Eksem nr. 2, 2001

Medicintilskud
..Det nye system betyder, at personer under 18 år får 50% tilskud til tilskudsberettiget medicin under 500 kr. Alle personer får 50% for beløb mellem 500-1.200, 75% for beløb på 1.200-2.800 og 85% for beløb over 2.800.

..Et kronikertilskud betyder, at der er 100% tilskud til alle lægemiddeludgifter, der overstiger 18.467 (hhv. 20.133). For alle personer gælder altså, at den årlige egenbetaling ikke kan overstige 3.600 kr. Da den danske pris i nogle tilfælde overstiger referenceprisen, kan patienter dog godt risikere at skulle betale mere end 3.600 kr. om året.

Eksem nr. 1, 2001

Zoneterapi til atopisk eksem
Foredrag ved zoneterapeut Helle Christiansen

Helle Christiansen indledte med historien om zoneterapiens opståen og udvikling og fortalte dernæst om zoneterapi – teorien og behandlingsmuligheder alt sammen krydret med beskrivelser af konkrete patienters problemer og behandling.

Eksem nr. 1, 2001

Myter om Atopisk Eksem: Fup eller Fakta
Atopikere har en dårligere hudbarriere end raske personer og har derfor øget risiko for kontaktallergi over for f.eks. nikkel og parfume. Det er derfor vigtigt at vælge sæbe, shampoo, vaske- og skyllemiddel med omhu. Atopikere bør også undgå uldtøj og megen varme, da begge dele forværrer kløen.

Eksem nr. 1, 2001