fbpx

Behandling af atopisk eksem med lys og bade

Lysbehandling mod atopisk eksem

Man kan også bruge lysbehandling med ultraviolet lys, også kaldet UVB-lys, til behandling af atopisk eksem. Atopisk eksem behandles ofte med hormoncremer, men den behandling kan suppleres med lysbehandling, eller behandlingen kan bestå af lysbehandling alene.

UVB-lys er effektivt til behandling af blandt andet længerevarende håndeksem. Lysbehandlingen foregår på hudafdelingerne på hospitalerne og i hudlægepraksis. Normalt gives behandlingen tre gange om ugen i tre til seks uger afhængig af eksemets sværhedsgrad.

Det ultraviolette lys, UVB-lys, er en del af det naturlige sollys, og behandlingen gives som regel ved, at man sidder med hænderne inde i et særligt lysapparat. Dosen justeres efter, hvilken hudtype man har, og hvor godt man tåler behandlingen, og så trappes dosis op i løbet af behandlingen som f.eks. kan være 15-20 behandlinger fordelt med 2-3 gange om ugen.

Man supplerer typisk behandlingen med hormoncremer i starten, men når lysbehandlingen begynder at vise resultater, trapper man ud af hormonbehandlingen.

Bivirkninger ved lysbehandling

Der er nogle bivirkninger ved lysbehandling. Lysbehandlingen udtørrer huden, så det er vigtigt at bruge rigeligt med fugtighedscreme, når man er under behandling.

Der er desuden en let øget risiko for hudkræft ved brug af al lysbehandling. Det afhænger dog af, hvor meget sol og lysbehandling man har været udsat for i sit liv. Det er en god ide at undgå yderligere sol på hænderne de dage, man får lysbehandling.

Man kan også få lettere forbrændinger, selvom doseringen af lysbehandling bliver foretaget meget omhyggeligt. I disse tilfælde justerer man lysdoseringen, så man stiger langsommere.

Behandling med røde bade

Røde bade, som er desinficerende bade med kaliumpermanganat (0,03%), kan også anvendes mod atopisk eksem. Kaliumpermanganat er et kraftigt iltningsmiddel, som farver vandet rødbedefarvet.

Behandlingen bliver især brugt, når der er kommet infektion med stafylokokker i eksemet. Badet virker blandt andet ved at udtørre væskende hud og sår. Røde bade er desuden bakteriedræbende, og de lindrer kløe.

På grund af den udtørrende effekt ved behandling med røde bade er det vigtigt at smøre huden ind i fugtighedscreme efterfølgende.  Badene bliver givet efter behov og skal ofte gives flere dage i træk, før behandlingen virker tilstrækkeligt. Du kan også selv anvende røde bade derhjemme, hvis du for eksempel har slem håndeksem. Her kan du bruge badene dagligt i korte perioder eller 1-2 gange om ugen i en periode.

Kaliumpermanganat kan købes på apoteket. Der benyttes en kaliumpermanganat 5%-opløsning fortyndet med 5mL kaliumpermanganat pr. 1L vand. Der bades ca. 15 min., og da badet virker stærkt udtørrende på huden, skal man efterfølgende anvende fugtighedscreme.

Gener ved røde bade

Der er dog nogle ulemper ved røde bade. Kaliumpermanganatet, som giver vandet sin røde farve, smitter voldsomt af med sin rødbedefarve på tøj og ting omkring sig, inkl. hud og negle, der bliver farvet brune.

Misfarvningen på huden går som regel væk i løbet af få dage, men det kan tage op til flere uger og måneder, før den brune misfarvning af neglene går væk. Du kan mindske misfarvningen af neglene ved at smøre neglelak på neglene og vaseline under dem, før det røde bad. Bemærk desuden, at den raske hud ikke misfarves meget, mens eksemsteder bliver mørke og danner skorper, som så tørrer og falder af efter nogle dage og efterlader huden uden eksem.

Den brune misfarvning smitter desuden af på tøjet, ligesom det røde bad misfarver den balje, der bliver benyttet. Af samme grund bør du vaske det væk hurtigst muligt, hvis du spilder det røde vand på gulv og vægge.

Behandling med havreklid eller hvedeklid bade

Behandling med bade med havreklid eller hvedeklid tilbydes på nogle sygehuse og hos nogle hudlæger, men det kan også nemt laves hjemme.

Hvedeklidbade
Behandling med hvedeklidbade er en skånsom behandling, der kan bruges et par gange om ugen med et døgns mellemrum, da det ligger som en film på huden. Behandlingen virker beroligende, særligt på tør hud, og har lidt wellness faktor over sig. På sygehuset forbereder man en dobbelt gaze, som der puttes hvedeklid i, hvorefter man binder, så man får en lukket “sok”. Dernæst vrides sokken i vandet, og du kan også bruge den på kroppen. Bemærk dog, at kliddet ikke skal ud i selve vandet.

Man kan lave badet derhjemme selv ved at starte med at lave en blanding af hvedeklid og vand og bringe det i kog. Efterfølgende sier man hvedekliden fra, så det kun er vandet, som har trukket hvedekliden, man har tilbage. Dette bruges i badet.

Når man har gjort huden fugtig, smører man huden ind i det og venter 2-3 minutter. Dernæst kan der eventuelt smøres endnu et lag på, hvis huden allerede har absorberet det første. Efter anden påføring venter man 2-3 minutter igen, og så skyller man det af.

Dette kan f.eks. gøres 2-3 gange om ugen som forebyggelse af tør hud. Hvedeklid-bade anbefales af flere, fordi det virker kløestillende og som forebyggelse af tør hud.

Havreklidbade
Nogle hudlæger tilbyder havreklid-bade til eksempatienter, men badet kan også laves derhjemme. Tag 2-3 spsk. havreklid og put i en sok (eller gazestrømpe) og bind så knude på sokken. Dette lægges i blød i mindst 6 timer, hvorefter både sokken og det vand, den lå i blød i, kommes ned i et kar med varmt vand. Her bader man ca. 20 minutter, hvor man gnider det godt ind i huden. Når du er færdig med badet, skal du duppe dig tør og smøre dig med et godt lag fedtcreme.
Denne behandling virker kløestillende og helende samt fugtgivende.

Behandlingen kan for eksempel foretages 2 gange om ugen. Havreklid kan købes hos Helsekost eller Matas.

Links:
sundhed.dk
videncenterforallergi.dk om behandling med lys 
videncenterforallergi.dk om behandling med røde bade