fbpx

X – gammel | Atopiske vinterfødder

På billede ses en fod fra en 4-årig, der har en meget mild form for vinterfødder, men det var alligevel utrolig smertefuldt for barnet, der græd over, at fødderne gjorde ondt, og som især græd i forbindelse med smøring af fødderne.

Atopiske vinterfødder er betegnelsen for en særlig slags atopisk eksem, som små børn og børn i skolealderen med atopisk eksem ofte får om vinteren. Eksemen ses især på forfoden og tæerne (særligt på undersiden af foden), mens svangen (som ikke bærer kroppens vægt) ofte er eksemfri. Vinterfødder består af tørt og skællende eksem med store, dybe revner. Vinterfødder er meget smertefuldt, og det gør også ondt at få smurt fødderne.

Behandlingen består af smøring med fede cremer/salver. Det er en rigtig god ide at smøre et tykt lag vaseline under sine fødder, når man går i seng og så putte en sok udenpå. Så vil fødderne opsuge vaselinen, der hjælper med at læge de store revner. Bemærk dog, at selv smøring med noget så harmløst som vaseline er smertefuldt.

Det kan være en stor fordel at smøre barnet, mens det sover, da det så er muligt at slippe af sted med det, uden at barnet vågner og oplever smerte. Måske kan man lave en decideret aftale med barnet om, at man vil smøre om natten. Efter nogle døgn med vaseline-smøring nogle gange i løbet af hver nat, bliver det bedre, og fødderne holder op med at være ømme. Herefter bør det være muligt at holde eksemen fra døren ved at bruge fede cremer i løbet af dagen.

Det positive ved vinterfødder er, at man kan være heldig at holde det væk/nede blot ved at bruge vaseline og sokker om natten og samtidig glæde sig over, at vinterfødder normalt forsvinder, fra børn kommer i puberteten.

 

Billedtekst: Slemme atopiske vinterfødder

Atopiske vinterfødder kan opstå i så voldsom grad, at man må søge læge og få aftalt en decideret behandlingsplan.